Den Fromme Tunge

AT TALE MED DE FROMMES TUNG

AF MURAT HAFIZOĞLU

“Den, der taler af frygt for Allah, er bedre end, den, der tier af frygt for Allah.”

De ovenstående er Tâvus b. Keysâns ord. Han mødte og fik undervisning af halvtreds personer fra Ledsagerne og var en af Guds tjenere, hvis bønner blev besvaret. Hans ord er som skinnende visdoms perler, der kommer fra et stort menneskes mund, som har formået at smelte viden og fromhed i samme dige.

Det er klart, at den “tale”, som der her henvises til, ikke er dagligdags tale og sige det, der falder én ind uden at skelne mellem gavnlig og gavnløs. Her betyder det at tale med lærdom at sprede lærdom, give råd og fatwaer.

Disse ord beskriver ikke kun at fromme og gudfrygtige mennesker, der er udsmykket med lærdom og lader andre få gavn af deres viden, er bedre end mennesker, der på samme måde er udsmykket med lærdom, men på trods af dette ikke lader andre få gavn af den viden, de besidder. I disse ord ligger der også den opmuntring, at de fromme og gudfrygtige skal tilegne sig lærdom og filtrere den i fromhedens si for at overføre den til andre.

At de ikke-fromme mennesker dominerer, mens de fromme lærde er blevet for få eller tier, betyder ikke, at det kun er disse lærde, der har et ansvar. Den tilstand, da den vedrører et helt samfunds skæbne og fremtid, bevirker alvorlige negative udviklingstendenser.

Således beskriver İzzet Molla det med denne berømte kuplet:

“Berømt er det, at verden ej bliver ødelagt af synder,

Ødelagt bliver den af de lærde nikkedukker.”

Ifølge kuplet vil det ødelægge verden, at de lærde bliver til nikkedukker. Desværre er det altid blevet observeret, at tomrummet efter de fromme lærde bliver udfyldt af sådanne mennesker.

Når de ugunstige vilkår, som vi som muslimer oplever, undersøges grundigt, vil vi som det første se manglen på fromme, ansvarsfulde og kompetente retslærde eller deres manglende indflydelse er årsagen.

Når en from lærd taler, vil han sige sandheden, hans opførsel, hvornår og hvordan han bør tale, vil han hele tiden beregne og tale efter at have tænkt grundigt over tingene, da han ved, at han skal stå til ansvar for ethvert ord, der kommer ud af hans mund.

På den anden side vil en from lærd, fordi han praktiserer sin viden, påvirke andre mennesker mere og vil være en eksemplarisk person med både sin gøren og sine ord og vil lede samfundet til det rette spor…

Oversat fra tyrkisk til dansk af Mustafa Olgun.

image_pdfVis som PDFimage_printUdskriv