Eid på Rådhuspladsen

Har du lyst til at opleve og være en del af en fantastisk multikulturel fest sammen med tusinder af andre? Så er Københavns Rådhusplads stedet at være mandag den 21. september 2009 fra kl. 14:00.
VerdensKulturCentret, Red Barnets Ungdom og en række andre samarbejdspartnere præsenterer den første store offentlige Eid fest i København, hvor alle er velkomne.
Forstil dig Rådhuspladsen omdannet til en festplads med en stor scene, hvor cremen af dansk rytmisk musikliv optræder, små scener med børneoptrædener, teater og modeshows, dejlige madboder med kulinariske lækkerier fra hele verden, kreative aktivitetsboder med alt fra hennatatovering til hiphop-workshop og meget, meget mere. Det er, hvad du kan opleve d. 21. september på Rådhuspladsen!
Vi har valgt at forkæle københavnerne med en spektakulær fest, der hylder byens mangfoldighed, og hvor åbenhed og aktiv deltagelse gør det sjovt at være med. Foruden et suverænt musikalsk show vil man kunne deltage i en bred vifte af spændende aktiviteter for børn og voksne, der dækker både de lette og lidt tungere genrer: alternativt tivoli og konkurrencer for de små, værested hvor der tænkes så det knager over et parti skak og dj-workshop for de unge, hvor man kan mikse sin egen musik. Man vil også kunne besøge fotoudstillingen om Islam i Europa og besøge boden “Eid for Dummies”, hvor de voksne kan få testet deres viden og udvidet horisonten, for blot at nævne et fåtal af de mange aktiviteter, der kommer til at foregå.
Eid-ul-Fitr, eller bare Eid, er en af de højtider, som betyder allermest for mange københavnere. Eid er en fastebrydningsfest og dermed markeringen af, at den muslimske faste, Ramadan, efter 30 dage er overstået. I lighed med den danske jul er Eid traditionelt set den største fest i året og den holdes stort set af alle med muslimsk baggrund – uanset om man er troende eller ej. Der er i sagens natur stor fokus på maden, og Eid er, også i lighed med julen, en stor social begivenhed med glæde og fællesskab. Disse positive værdier og budskaber, kan alle mennesker samles om, og netop derfor vælger vi at markere traditionen offentligt på Rådhuspladsen ved at mødes i fællesskab og sætte Københavns mangfoldige kultur i fokus.
Da en af grundidéerne bag projektet er at bruge Eid som en ramme for et positivt kulturmøde blandt københavnere, håber vi på bred opbakning og deltagelse uanset alder, køn, religion, politisk overbevisning og etnicitet. Eid festen på Rådhuspladsen er for ALLE! Musikprogrammet på Store Scene og øvrige detailprogrammer offentliggøres fredag d. 28. august.

VerdensKulturCentret er et københavnsk kulturhus særligt for de etniske minoriteter og et levende centrum for kulturelle, sociale og politiske aktiviteter. VerdensKulturCentret rummer alt fra koncert-/konferencesal og café til møde-, kontor- og kursusfaciliteter. VerdensKulturCentret arrangerer festivaler, foredrag, kunstudstillinger, koncerter, debatter, filmfremvisninger, kurser, møder og meget andet. Du kan kontakte os på tlf.35 36 05 28.Udover VerdensKulturCentret og Red Barnet Ungdom er foreninger og organisationer som VI KBH’R’, Mellemfolkeligt Samvirke, Kritiske Muslimer, Dansk Flygtningehjælp, Dansk Islamisk Råd, Ahkbar.dk, Dansk Arabisk Ungdom, Børns Vilkår, Ungdommens Røde Kors, Dansk Pakistansk Venskabsforening, Dansk Skoleskak & Danish Muslim Aid med som samarbejdspartnere. Projektet er støttet økonomisk af VI KBH’R’, OnFone, DUF, Den Amerikanske Ambassade, Kultur- & Fritidsforvaltningen & BUPL.

.

Baggrund for projektet:

Ved at lave en stor åben Eid-fest, skabes der et underholdende rum, hvor københavnere på tværs af etnicitet, alder og køn kan mødes i respekt, lære hinanden at kende og få en positiv oplevelse af både det velkendte, men også af det som er anderledes. Først og fremmest er Eid ligesom andre højtider en anledning til, at børn og voksne kan glæde sig og feste sammen. Derfor er formålet for os at sætte fokus på de menneskelige værdier, vi kan dele trods etnicitet, og bruge dem til at skabe respekt og forståelse. Festen giver københavnere med muslimske rødder en mulighed for at vise en del af deres kulturarv, og derved får Københavnerne i fællesskab indblik i og adgang til en ny fest og mærkedag. Festens størrelse og placering signalerer, at vi på trods af forskellighed alle er københavnere, og at også Eid har sin plads i byens rum. På den måde er festen med til at markere den kulturelle mangfoldighed i København. Arrangementet markerer også en anerkendelse og respekt omkring Eid-festens betydning for Københavnere med muslimske rødder. For danskere med en anden etnisk baggrund kan Eid-festen på Rådhuspladsen få en inkluderende effekt, da den er et udtryk for, at mærkedage som ikke er danske i deres oprindelse også kan have relevans for resten af byens borgere og en berettigelse i byens rum, mens Eid-festen for etniske danskere kan være med til at afmystificere en muslimsk tradition og derved give mulighed for at komme de udfordringer i møde, som til tider opstår, når forskellige kulturer krydser spor. Som alle ved, har Rådhuspladsen ved utallige lejligheder lagt fliser til den årlige juletrætænding og ved flere lejligheder også til kinesisk nytår og et væld af andre kulturelle begivenheder og mærkedage. Derfor er tiden for længst moden til at eid-festen også får sin plads i det offentlige rum – i hjertet af København. 
.

Hvis du vil vide mere om Eid festen, er du velkommen til at kontakte leder af VerdensKulturCentret, Sara Bech Jakobsen på tlf. +45 27 15 68 68

.

VerdensKulturCentret er et københavnsk kulturhus særligt for de etniske minoriteter og et levende centrum for kulturelle, sociale og politiske aktiviteter. VerdensKulturCentret rummer alt fra koncert-/konferencesal og café til møde-, kontor- og kursusfaciliteter. VerdensKulturCentret arrangerer festivaler, foredrag, kunstudstillinger, koncerter, debatter, filmfremvisninger, kurser, møder og meget andet. Du kan kontakte os på tlf.35 36 05 28. 

image_pdfVis som PDFimage_printUdskriv